Sport i rekreacja

LEKKOATLETYKA: Łódź traci wielką imprezę! [OŚWIADCZENIE]

Stało się. Niestety nie będziemy mieli przyjemności oglądać najlepszych polskich zawodników i zawodniczek w łódzkiej Atlas Arenie. Współorganizatorzy mityngu Orlen Cup 2017 wydali oświadczenie, w którym informują o zawieszeniu imprezy, która miała się odbyć pod koniec stycznia.

To wielka strata dla łódzkiego sportu. Orlen Cup 2017 zgromadził bowiem wiele gwiazd i był wyjątkowym wydarzeniem w Łodzi na początku bieżącego roku. Przyszłoroczny mityng miał stanowić dla wielu sportowców ważny element przygotowań do nadchodzących Mistrzostw Świata w Birmingham.

Poniżej prezentujemy treść oświadczenia

Szanowni Państwo,

Współorganizatorzy Mityngu Lekkoatletycznego Orlen Cup 2017 – Łódzki Okręgowy Związek Lekkiej Atletyki i Fundacja Klub Poleskiej Lekkiej Atletyki informują, iż miting lekkoatletyczny, który miał zostać rozegrany w łódzkiej Altlas Arenie 31 stycznia 2018 roku zostaje zawieszony.

Głównym partnerem ŁOZLA w organizacji tego wydarzenia w lutym tego roku było Miasto Łódź i Polski Związek Lekkiej Atletyki wraz z Partnerami Związku. Zmiana planów strategicznych PZLA dotycząca organizacji imprez międzynarodowych zmusiła centralę do koncentracji środków na największym lekkoatletycznym wydarzeniu roku 2018, jakim ma być Memoriał Janusza Kusocińskiego, który zostanie rozegrany na największym polskim stadionie lekkoatletycznym w Chorzowie.

Polski Związek Lekkiej Atletyki wraz z Okręgowym Związkiem Lekkiej Atletyki już dziś podjęli starania w celi pozyskania wsparcia łódzkiej imprezy w roku 2019.

Dziękując partnerom imprezy: Miastu Łódź, PZLA i jego sponsorom za możliwość współorganizacji tego wyjątkowego wydarzenia, już dziś deklarujmy, iż dołożymy wszelkich starań, aby miting lekkoatletyczny powrócił do Atlas Areny w roku 2019.