Wiadomości

„Jesteśmy pokrzywdzeni i oburzeni”. Jest oświadczenie właściciela składowiska odpadów w Zgierzu

Zarząd spółki GREEN-TEC SOLUTIONS SP. Z O. O., który jest właścicielem terenu położonego w Zgierzu przy ul. Boruty 21 wydał oświadczenie ws. pożaru, który wybuchł w piątek późnym wieczorem.

W komunikacie medialnym spółki GREEN-TEC SOLUTIONS SP. Z O. O. czytamy:

W związku z pożarem, który wybuchł na terenie m.in. naszego przedsiębiorstwa położonego w Zgierzu przy ulicy Boruty 21, pragniemy oświadczyć, że jesteśmy zbulwersowani i zszokowani tym zdarzeniem. Tworzywa zgromadzone na terenie naszego przedsiębiorstwa, gromadzone były w celu poddania ich recyclingowi w celu produkcji pełnowartościowego produktu – Regranulatu z tworzyw sztucznych.

Zgromadzony przez naszą firmę surowiec był po segregacji, która wyklucza samozapłon. Jesteśmy przekonani, że do tej katastrofy doszło w sposób zamierzony i na skutek działania człowieka. Nie wiemy, jaki był cel działania tego człowieka lub tych ludzi, czy było to tylko bezmyślne, głupie działanie, czy też miało na celu osiągnięcie jakiegoś skutku. Mamy nadzieję, że dowiemy się tego wszyscy, a sprawcy czynu bez względu na pobudki zostaną wykryci i surowo ukarani.

CZYTAJ:

Dalej prezes zarządu GREEN-TEC SOLUTIONS Artur Kurzyk pisze:

W związku z tym złożyliśmy stosowne zawiadomienie do organów ścigania, gdyż czujemy się nie tylko pokrzywdzeni w związku ze szkodami w naszym zakładzie, ale przede wszystkim jako obywatele i członkowie społeczności zamieszkałej na tym terenie jesteśmy oburzeni świadomym narażeniem ludzi na niebezpieczeństwo. Będący jednym z elementów ekologicznego obiegu substancji wytwarzanych przez człowieka nie wyobrażamy sobie, jak można dopuścić w sposób świadomy i bezpośredni do powstania zagrożenia życia ludzkiego.

I podsumowuje:

Nasza działalność oparta była na Decyzjach Prawnych Starosty Powiatu Zgierskiego. Podawane ilości surowców, kwoty uzyskiwane za nie są nieprawdziwe i nie odpowiadają faktom.

Pełna treść komunikatu medialnego spółki GREEN-TEC SOLUTIONS SP. Z O. O. >>>

Alert TuŁódź

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera www.tulodz.com i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Mobilna Łódź, czyli Busorożec w akcji. Taka forma promocji miasta jest:

Oddanych głosów: 120